Kedves Támogatónk!

Amint arról esetleg értesülhetett, a közelmúltban meginvitáltunk magunkhoz néhány olyan támogatót, akik bizalmat szavaztak a MAP Health Watch-nak az Indiegogo kampány során. Mivel ott igen korlátozottak voltak a lehetőségeink, arra gondoltunk, megosztjuk az ott elhangzottakat és adunk egy áttekintést arról, hogy mi történt velünk az elmúlt egy évben. Nekünk is fájdalmasan hosszú az eltelt idő és ha lehet, mostanra még tisztábban látjuk, mekkora fába vágtuk a fejszénket, mikor belevágtunk a MAP fejlesztésébe.

Az elmúlt évek során folyamatosan fejlődött cégünk, ami elkerülhetetlen volt annak érdekében, hogy életre hívjunk egy ilyen léptékű projektet. Több szervezeti átalakulás, tőkeinjekció, irányváltás és költözés utána ma mintegy 40 fős csapattal dolgozunk azon, hogy mielőbb elindulhasson a MAP rendszere. A Medical Evolution Kft. stabil lábakon áll, a jegyzett tőkét a közelmúltban emeltük immáron 500M Ft fölé, melyet a fejlesztésre és a gyártásra fordítottunk, így minden feltétel adott ahhoz, hogy elérjük a kitűzött céljainkat.

Legyártattunk 3000 db órát, amik már meg is érkeztek a raktárunkba. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor miért nem kapta még meg Ön a sajátját? Azért, mert annak ellenére, hogy minden olyan hónap, ami bevétel nélkül telik el, igen komoly költség terhet ró a cégre, mi mégsem engedünk abból az elvárásunkból, hogy csak akkor bocsátjuk piacra a termékünket, amikor már látjuk, hogy az megfelel az általunk felállított követelményeknek. Ezért a kiszállításokat csak azután kezdjük meg, ha minden általunk vállalt biztonsági és pontossági elvárásnak maradéktalanul megfelel a teljes rendszer.

Soha senki nem készített a MAP-hez hasonló terméket vagy hozott létre ilyen komplexitású adatfeldolgozó háttérrendszert. Ha bármilyen hiba vagy kérdés merül fel a fejlesztés során, nincs szakirodalom, amit elővehetnénk, esetleg másik termék vagy megoldás, amiből ötletet meríthetnénk. Magunknak kell megtalálni a kiutat, ami természetesen rengeteg időt vesz igénybe, ráadásul nem is kalkulálható előre, hiszen számtalan zsákutcába hajtottunk be és tolattunk vissza. Összehasonlításként, az Apple-nek is nagyjából bő 3 év fejlesztésbe tellett, hogy piacra lépjen az EKG mérős órájával – ami egyelőre még nem is működik teljesen (jelenleg még a Stanford Egyetemmel dolgoznak az algoritmuson, hogy megfelelően fel tudják dolgozni az óra által mért jeleket). 

Kollégáink épp a napokban tértek vissza Kínából, ahol többek közt egy kimondottan hordható egészségügyi eszközökkel foglalkozó kiállításon is részt vettek (mára egyértelműen Kína vált a finomelektronikai fejlesztések zászlóvivőjévé). Az ott szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a piac elképesztő mértékben nőtt az elmúlt két évben, továbbra sincs másik olyan eszköz, ami ennyire szerteágazóan sokoldalú képet adna a viselője egészségügyi állapotáról, így a MAP továbbra is úttörő ebben. Az általunk kifejlesztett háttértámogatás és élőerős felügyeleti rendszer pedig teljesen egyedülálló; ilyenre továbbra sem vállalkozott más. Ezek bár hízelgőek ránk nézve, de épp emiatt vagyunk igen nehéz helyzetben, amikor megoldást kell találnunk egy adott kihívásra.

A munka azért meghozza az eredményét; a teljesség igénye nélkül, íme egy lista azokról a problémákról, amiket az elmúlt egy évben megoldottunk:

 • Mintavételi frekvencia növelése a pontosabb EKG mérés érdekében (64-ről 256 Hz-re)
 • Energiafogyasztás optimalizálása (a MAP kezdetben 2-3 óra üzemidővel bírt, ezt mostanra 23 órára tudtuk emelni!)
 • Töltés megbízhatósága (az első tesztelések után kiderült, hogy új megoldásokra van szükség a csatlakozásnál, ami miatt módosítani kellett a gyártási terveket)
 • Felhasználói felület felhasználóbaráttá tétele
 • Új, energiatakarékosabb szenzorok beépítése
 • Anyagfelhasználás módosítása (az eredeti nem volt elég megbízható a méréseknél)
 • Gyártási eljárások módosítása (eredeti színezés, fémmegmunkálás műszakilag nem volt számunkra elfogadható a teszteléseknél)
 • FOTA (Firmware Over The Air – ma már minden óra automatikusan megkapja a legújabb firmware-t, így azokat a lehető legfrissebb szoftver működtetheti)
 • Gyári minőségellenőrzési protokoll kialakítása, javítása
 • Bankkártyás fizetési lehetőség kialakítása
 • Szoftver feltöltési hiba a szállított órákon (korábbi verzió került rájuk a gyár hibájából, így azokat egyesével kellett javítani)

Ezek sokszor egymásra épülő feladatok, tehát csak az egyik probléma megoldása után lehet elkezdeni a munkát a következőn. Ezen kívül vannak olyan egységek a rendszerben, melyek folyamatos fejlesztést igénylenek; például az üzemidőt szeretnénk még tovább javítani.

Ezeken felül továbbra is sok feladat áll előttünk:

 • Riasztás tesztelési fázis (az algoritmusok működése)
 • További orvosi tesztek 
 • Contact center szervezése és szerződés 150 háziorvossal Magyarországon (célegyenesben)
 • Call center GDPR megfelelőségének véglegesítése a májusi rendelet életbelépése nyomán (csak a végleges rendszerkomponensek megléte után lehet véglegesíteni)
 • Adatkommunikáció titkosítási protokolljainak véglegesítése és tesztelése. A hitelesítés csak a végleges megoldás alapján indulhat.

A fentebb említett októberi találkozón több kérdés merült fel a támogatóink részéről. Legtöbben persze hasonló kérdésekre kerestek választ – ezeket megosztjuk Önnel is:

 1. Az órák elkészültek, azokat mindenképpen le fogjuk szállítani. A gyártáson túl vagyunk, a rendszer véglegesítését kell elvégeznünk.
 2. Az órák és az app működnek, funkciójukat ellátják, már csak a riasztási rendszerbe történő beillesztésük időpontja a kérdéses.
 3. Egészségügyi hálózatunk (melynek létszáma megközelítőleg 150 fő háziorvos) segítségével történik meg majd az órák átadása, kalibrálása, személyre szabása.
 4. Jelenleg több mint 40 fő dolgozik a projekt befejezésén, Magyarországon (orvosok, mérnök, informatikusok)
 5. Cégünk elkötelezett a projekttel kapcsolatban, így az órák lehető leghamarabbi kiszállítására és a szolgáltatás elindítására.
 6. A kampányból befolyt összeget nem költöttük el, azt azoknak, akik eddig visszakérték, vissza is utaltuk. 

Többen érdeklődtetek az órára vonatkozó áfával kapcsolatban. Ahogyan azt az Indiegogo oldalán is írtuk, a feltüntetett árat, a hatályos jogszabályok szerinti áfa terheli. Mivel ez egy nemzetközi kampány volt, nem lehetett a különböző országokban törvényileg különböző közterheket feltüntetni. Magyarország esetében sikerült elérnünk, hogy vevőinknek csak az áfát kelljen kifizetni, a terméket vám nem terheli.

Sokszor azt hittük, közel járunk a célhoz és az optimizmusunknak indokolatlanul adtunk hangot. Nem szeretnénk többet ebbe a hibába esni, így nem ígérünk többet konkrét dátumot. Decemberben már biztosan előrébb fogunk járni, akkor újra jelentkezünk, hogy beszámoljunk a fejleményekről.

Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a belénk vetett bizalomért és kitartásért! Tudjuk, hogy minden felmerülő kérdésre nem tudtuk most megadni a választ. Ha vannak további kérdései, kérjük, küldje el őket az  info@drmap.hu címre. Hamarosan és szívesen válaszolunk

Üdvözlettel:
MAP Health Watch csapata