A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, gyakoriságukat tekintve kiemelendő a szívinfarktus, a stroke, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség. Életmódunkkal sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki a betegség, azonban akkor is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, ha már észleltük a tüneteket.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közel 300 rizikófaktor játszik szerepet. Ilyen a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, örökített tényezők, életkor, élet- és munkakörülmények, de akár a stressz is. Kialakult szív- és érrendszeri problémák esetén a megszokott életünket át kell alakítanunk, több szempontot is figyelembe véve.

Figyeljünk a megfelelő táplálkozásra

Szív- és érrendszeri problémák esetén a legnagyobb veszélyt a magas vérnyomás, illetve a szervezetünk gyengébb védekezőképessége jelenti.
Bizonyos zsíros, cukros és sós ételek, különösen a tradicionális magyar konyha receptjei még egy teljesen egészséges szervezetben is gyulladást okozhatnak, megnövelhetik a vérnyomást és gyengíthetik az immunrendszert. Ezért különösen fontos, hogy érbetegség esetén szigorú diétát kövessünk. Kerüljük a zsíros tejtermékek, húsételek, fűszeres belsőségek, cukrozott üdítőitalok, illetve a nagy mennyiségű tojás fogyasztását, hiszen ezek az ételek és italok leterhelik a szervezetet, gyulladást okoznak és negatív hatással vannak az érrendszerre.
Érdemes a sertés- és marhahús helyett fehérhúsokat fogyasztani, mint a baromfihús vagy a hal. Igyekezzünk kevesebb készételt, konzervet vagy mesterségesen cukrozott termékeket fogyasztani, illetve figyeljünk oda a rendszeres napi hidratálásra, fogyasszunk legalább 1,5-2 liter vizet.

Mondjuk nemet a káros szenvedélyekre

A dohányzás és az alkohol- vagy drogfogyasztás első számú rizikófaktorai több szervi megbetegedésnek is, többek között súlyosan roncsolják az érrendszerünket. Diagnosztizált szív- és érrendszeri probléma esetén minél előbb javasolt leszoknunk káros szenvedélyeinkről, ezzel is támogatva szervezetünket.

Kezdjünk aktív életet

Érrendszeri problémák esetén kerüljük az mozgás-nélküli mindennapokat. A sport kifejezetten támogatja egészségünket, hiszen jótékony hatással van az érrendszerünkre, az oxigén felszívódására, izmaink állapotának fejlesztésére és a stressz levezetésére is.
Fontos azonban tudni, hogy kialakult szív- és érrendszeri problémák mellett csak szigorú keretek között szabad mozgást végezni, nehogy a legyengült szervezetünket túlterheljük. Fontos, hogy betegség mellett kérjük szakember segítségét, aki szervezetünk állapotához mérten javasolhat új mozgási formákat. Sok esetben már a napi rendszeres séta bevezetése is sokat segíthet, hiszen erősíti az izmokat, javítja a keringést és csökkenti a testsúlyt.

Figyeljünk oda lelki egyensúlyunkra

A folyamatos, évekig tartó stressz súlyos rizikófaktora az érrendszeri problémáknak. Bár sok esetben ez nehezen megvalósíthatónak látszik, mégis igyekezzünk nyugodtabb életet élni.
Érdemes mozgást belevinni a mindennapokba, ami a testünkre gyakorolt pozitív hatások mellett elégedettségérzettel is eltölthet minket.
Igyekezzünk örömet találni hobbijainkban, érintkezzünk többet barátainkkal, szomszédokkal vagy családunkkal. Érdemes szakemberhez is fordulnunk, aki segíthet megoldhatatlannak hitt problémáink kezelésében. Ha lelki egyensúlyunk visszatér, annak azonnali, pozitív testi hatásai lesznek.