Hazánkban sajnos igen gyakori a szív- és érrendszeri megbetegedések száma: a halálesetek 30 százalékáért felelősek ezek a problémák, de világszinten is ez a vezető halálok 17 százalékkal. Pedig ezeken a számokon jelentős mértékben lehetne csökkenteni, hiszen a szív- és érrendszeri problémák kialakulása sok esetben megelőzhető lenne. Ezen megbetegedések legnagyobb rizikófaktorai például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. Márpedig ezek közül mindért tehetünk csupán némi odafigyeléssel. Alább összeszedtük, hogy mit tehetünk saját egészségünk megőrzése érdekében:

Tudatos táplálkozás

A mai felgyorsult világban olyan egyszerű valami gyorsan elkészíthető ”mikrózható” készételt lekapni a polcról vagy beugrani egy gyorsétterembe és már mehetünk is a dolgunkra, nem kell időt tölteni a főzéssel. Hosszú távon azonban ezek az ételek rettenetesen károsak az egészségünkre nézve. Tele vannak tartósítószerrel, mesterséges ízfokozókkal, színezékekkel és még számos olyan összetevővel, amire a szervezetünknek az ég világon nincs semmi szüksége. Éppen ezért fontos, hogy kialakítsunk egy rendszeres, minél több friss összetevőből álló táplálkozást és mellőzzük a készételeket. Építsük be mindennapi táplálkozásunkba az alábbi ételeket:

• telítetlen zsírsavak, hidegen sajtolt olajok, melyek például tökéletesek saláta öntetekbe
• hüvelyesek, magas fehérjetartalmuk nagyon hasznos a napi tápanyagbevitel szempontjából
• alacsony konyhasó nátrium és nátrium-glutamát bevitel, helyette használjunk friss zöldfűszereket
• teljes kiőrlésű gabonafélék, durumlisztből készült tészták és pékáruk
• bőséges gyümölcsfogyasztás
• kevesebb vörös- és zsíros hús, több hal
• mérsékelt alkoholfogyasztás
• napi minimum 3 liter víz bevitele javasolt

A táplálkozások esetén nem csak a felhasznált alapanyagok számítanak, hanem az is, hogy az ételt, nyugodt körülmények között, normális tempóban fogyasszuk el. Nyilván a hétköznapokban ezt sokkal nehezebb megoldani, de egy új rutin kialakításával, előre főzéssel megoldható egy egyensúly a hétköznapi táplálkozásban is.

Rendszeres testmozgás

Sokszor halljuk, hogy mozogni jó és egészséges, de vajon milyen hatással van a rendszeres testmozgás szívünk egészségére? Tévhit, hogy a mozgás árt a szívnek. Szívünk ugyanis egy nagy izom, melyet nagyon fontos karban tartanunk, ezt pedig pont ugyanúgy tudjuk megtenni, mint egyéb izmaink esetében: rendszeres mozgással. Ha a szívünk gyenge, nem tud elég energiát kifejteni és nem tud elég oxigéndús vért pumpálni szerveinkbe.
A rendszeres testmozgástól nem csak erősebb lesz, de sokkal hatékonyabb is. Egy erősebb szív erősebben is ver, ami azt jelenti, hogy egy dobbanással több vért tud átpumpálni saját magán. A mozgás nem csak a szívre, de az érfalakra is jótékony hatással bír, mivel növeli azok rugalmasságát, így sikerrel küzdhetünk a trombózis és a magas vérnyomás ellen is.
A szakmai ajánlások szerint érdemes napi fél órát intenzíven, de nem túl megterhelően sportolni. Kezdhetjük intenzív gyaloglással, úszással, kerékpározással vagy akár tánccal is, bármivel, ami örömet okoz.

Megelőzés

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a betegségek megelőzésben a rendszeres orvosi szűrővizsgálat. Manapság számos szűrőcsomag közül választhatunk, de alább felsoroljuk, mik azok a vizsgálatok, amiket érdemes rendszeresen elvégeztetni annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a szív és érrendszeri problémák:

• Rendszeres pulzus- és vérnyomásmérés és laborvizsgálat
• EKG
• Szívultrahang

A fentiek betartásával nagy mértékben csökkenhetnek a szív és érrendszeri betegségek kialakulásai! Fontos azonban, hogy amennyiben bármilyen panasza van, haladéktalanul konzultáljon orvosával!