Gyakran ismételt kérdések

Eszköz

Már kapható?

Az óra előrendelhető a weboldalunkon. Jelenleg az orvosi validáció és a hálózat elemeinek integrálása történik. A szolgáltatás és a kiszállítás 2019 második félévében elindul.

Ha megrendelem és most kifizetem előre, ugye biztosan fogok terméket kapni még az idén?

Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy 2019 második félévében mindenki megkapja az előrendelt eszközét, és igénybe tudja venni a szolgáltatást.

Miben különbözik más fitnesz-karóráktól?

A MAP egy CE tanúsítvánnyal ellátott: az orvosi minősítésű érzékelők sokkal pontosabb adatmérést biztosítanak. A mért adatokat szabadalmaztatott orvosi algoritmusok és valódi orvosok együtt elemzik személyes rizikófaktorok meghatározásával, rendellenességek első tünetei után kutatva. Így lehetővé válik az azonnali beavatkozás és a probléma kezelése a kezdeti szakaszban, amikor a sikerre a legnagyobb az esély.

Mutatja az időt?

Igen, így hétköznapi óraként is kiválóan használható.

Vízálló?

Mérsékelten: kezet mosni lehet vele, de úszásra vagy búvárkodásra nem alkalmas.

Töltővel együtt kapható, vagy kompatibilis valamilyen egyéb töltőeszközzel?

A töltő természetesen a csomag része, mely standard USB kábel segítségével csatlakoztatható akár számítógéphez, akár elektromos hálózathoz (az USB kábel szintén benne van az árban).

Az akkumulátor hány feltöltési ciklust bír ki? Cserélhető?

Az óra belső akkumulátora legalább 1000 feltöltésre van tervezve, de csak szakszervizben cserélhető. Opcionálisan akkumulátoros óraszíj is kapható lesz majd hozzá, amely értelemszerűen cserélhető.

Egy feltöltés elegendő a 24 órás használatra?

Igen, egy teljes feltöltés 24 órán keresztül folyamatos működést biztosít.

Mennyit fog működni az akkumulátor 1 feltöltéssel?

Reményeink szerint minimum 1 napot, de azon vagyunk, hogy akár másfél napig is működjön.

Hogyan kapcsolódik az eszköz az adatbázishoz?

Az eszköz az adatokat biztonságos Bluetooth kapcsolattal okostelefonon keresztül, vagy későbbiek során a külön megvásárolható 3G GSM modullal továbbítja a szerver felé.

Miként ajánlott használni?

Az előrejelzések és figyelmeztetések pontossága érdekében a minél rendszeresebb, minél folyamatosabb viselés javasolt (napi 24 óra).

Vannak különböző üzemmódok? Például sportoláshoz vagy alváshoz?

A normál módon kívül az óra rendelkezik “edzés” üzemmóddal is, ami az aktuális adatok helyes kontextusban való értékelését teszi lehetővé.

Hogyan értelmezzem a mérési eredményeket? Mindegyikhez meg van határozva az egészséges értékek tartománya?

A mérési eredmények értékelése során jellemzően nem egy általános tartományt figyelünk, hanem az adott személyre jellemző változásokat. Algoritmusaink egy része szakirodalmi eredmények és klinikai tapasztalatok alapján megalkotott szabály alapú diagnosztikai modelleken alapul, de nagy mintákon tanított neurális hálón alapuló ún. machine learning algoritmusokat is használunk.

A pánikgomb megnyomásakor pontosan mi történik?

E szolgáltatás tartalma országonként, illetve területenként változik, de az alábbiak  minden esetben részét képezik:

 • a nap 24 órájában működő ügyfélszolgálaton egy egészségügyi szakember azonnal megnézi az óra által pillanatnyilag mért adatokat, illetve szükség esetén ellenőrzi a korábbi mérési eredményeket is – amennyiben a mérési eredményekhez való hozzáférést a felhasználó korábban engedélyezte;
 • e-mailen és/vagy sms-ben értesítés küld a felhasználó által megadott értesítendő személyeknek
  • a riasztás tényéről,
  • a riasztás pillanatában mért értékekről/esetleges előzetes eseményről (pl. feltételezett elesés) és a szakember által az adatok alapján látott rendellenességekről.

Azon országokban, ahol ezt az infrastruktúra lehetővé teszi, szükség esetén azonnal mentőt küld az érintett geolokációs adatainak megfelelően.

Mi az automatikus elesés észlelő?

Egy algoritmus a gyorsulásmérő adatai alapján észleli, ha a felhasználó feltételezhetően elesik. Az észlelési pontosság nem százszázalékos, de megbízhatóan jelzi, ha a felhasználó állapotában drámai változás áll be.

Éjszaka mit mér az eszköz?

Az éjszakai monitorozás alapvetően nem különbözik a nappalitól. Néhány szenzor mintavételezése esetleg kevesebb, de ezt a felhasználó nem érzékeli.

Van benne lépésszámláló?

Igen, így sporttevékenységekhez hagyományos fitneszóraként is használható.

Van rá a garancia?

Természetesen, a vásárlástól számított 1 év.

Mennyi garancia van az órára, esetleges meghibásodás esetén mi történik? Lesz-e itthoni szerviz vagy külföldre kell küldeni?

1 év gyártói garancia. Igen már folynak a tárgyalások itthoni nagyobb szervizekkel és begyűjtő hálózatokkal.

Mennyi időnkét mér? Tehát automatikusan teszi ezt bizonyos időközönként, vagy pedig nekem kell a méréseket kézzel indítani?

Az EKG és a vérnyomás meghatározás kivételével minden automatikus. Ehhez a kettőhöz felhasználói segítség szükséges. A vérnyomást matematikai alapon kalkulálja az EKG méréssel egyidejűleg.

Lesz-e hozzá magyar nyelvű leírás, használati útmutató, stb…?

Természetesen lesz/van, az alapcsomag részét képezi, és elérhető lesz letölthető formában is weboldalunkon.

Hogyha fekete színben szeretném az órát, akkor külön kell jeleznem valahogyan a színt a megrendelés folyamatában?

A megrendelés folyamatában most még nem tudja jelezni. Jelenleg csak ezüst színű óratok és fekete szíj kombinációja érhető el. Későbbiekben lesz lehetőség színválasztásra.

Hogyan jelez, hogyha valamilyen érték nem stimmel? Pl. van egy kis hőemelkedés, magasabb a vérnyomás? Az ilyen apróbb eltérésekre gondolok. Mi történik pontosan, ha nagyobb baj van, tehát egy infarktus gyanú?

Az eszköz külön színnel jelzi az applikáción, ha nagyobb mértékű eltérést, vagy eltéréseket észlelt. Ezzel párhuzamosan jelzi ezt az élő egészségügyi csapatnak. Ők felveszik Önnel a kapcsolatot (az órában mikrofon és hangszóró is található). Első lépésben mérnek egy EKG-t, amit azonos időben látnak a monitorokon. Az adatok elemzése után a szigorúan kialakított protokollnak megfelelően járnak el. Közeli hozzátartozót, orvost, vagy végszükség esetén mentőket is értesítik.

Alkalmazás

Ingyenes? Vannak benne fizetős funkciók?

Minden funkció ingyenesen letölthető és használható.

Pontosan mit csinál az alkalmazás azon kívül, hogy továbbítja az adatokat a központi adatbázisba?

Megjeleníti a pillanatnyi mérési eredményeket, a rendszer által küldött figyelmeztetéseket, illetve a mérések historikus adatait.

Kikapcsolható benne az adatküldési funkció, ha semmilyen formában nem akarom kiadni a mért értékeimet?

Az adatküldés kikapcsolható, azonban ez esetben csak a pillanatnyi értékek és az adatbázisba addig elmentett mérési eredmények láthatók. A rendszer ezt követően nem tud valós idejű figyelmeztetéseket küldeni, illetve nem elemzi az újabb mérési eredményeket.

Kapok majd hirdetéseket a telefonomra?

Nem. Semmilyen hirdetést nem tartalmaz vagy jelenít meg az alkalmazás.

Lesz-e a termékhez valamiféle app amiben esetleg összesíti a mért adatokat vagy csak az óra kijelzőjén lesz látható?

Az applikáció már elkészült mind Androidos, mind IOS készülékre magyar nyelven is. Ezen kívül a szolgáltatás része egy személyre szabott webes felület, ahol korábbi adatainkat, elemzéseinket meg tudjuk tekinteni, meg tudjuk osztani.

Lépés számláló lesz-e a termékben, ha igen méri-e a megtett utat is (méterben vagy km-erben)?

Igen, lépésszámláló és külön tréning menü is lesz az eszközben. A megtett utat nem méri. Ezt a telefonja segítségével teheti meg számos ingyenes alkalmazás segítségével.

Szolgáltatás

Mi az alapszolgáltatás?

Az alapszolgáltatás egy havi előfizetés, mely részeként szervereinken valós időben folyamatosan nyomon követjük és elemezzük a MAP egészségügyi eszköz által felvett adatokat, hogy bizonyos rendellenességek első jeleit időben azonosíthassuk. Ezen adatok alapján alakítjuk ki az Ön személyes egészségügyi profilját is, illetve anonimizált formában bővítjük velük analitikai adatbázisunkat. Félévente részletes beszámolót készítünk vitális paraméterei változásairól, melyek alapján életvezetési ajánlásokat is megfogalmazunk. Ha mért adatai alapján rendellenességet észlelünk, orvos csapatunk egy tagja kapcsolatba lép Önnel, és konkrét javaslatokat tesz további vizsgálatok elvégzésére vagy háziorvosa felkeresésére.

Mennyibe fog kerülni a szolgáltatás havi díja?

A szolgáltatás havi díja bruttó 8.000 Ft. (Egészségügyi szolgáltatás lévén az áfa 0 %-os.)

Miből áll a személyes egészségügyi profilom?

Olyan személyes alapadatok mellett, mint például az életkor, testsúly és nem, megjelenik benne kórtörténete, korábbi leletei is, mely származhat saját orvosától vagy a MAP egészségügyi eszközétől. Profilja az újonnan felvett adatokkal folyamatosan frissül, és nyomon követhető a MAP Health Watcher netes felületén.

Bármikor megtekinthetem a MAP egészségügyi eszköz által felvett adataimat, illetve megoszthatom őket családtagjaimmal?

Az e-mailen megküldött egészségügyi jelentések mellett ezek az adatok folyamatosan megtekinthetők a MAP netes felületén, ahol 3 családtagjának és háziorvosának is hozzáférést adhat. Amennyiben erre lehetősége van, mentőszolgálatoknak is betekintési engedélyt adhat.

A MAP egészségügyi eszköz használható a szolgáltatástól függetlenül is?

Az eszköz csak élő előfizetés mellett gyűjt és továbbít adatokat a telefonos alkalmazásnak, illetve a szervereinken futó analitikai funkció számára. Az eszköz előnyei csak a szolgáltatás összes kapcsolódó funkciójával használhatók ki igazán – melyek együtt biztosítanak Önnek egyedülálló lehetőséget egészsége megőrzésére. Előfizetés nélkül az óra csak néhány, kalibráció nélküli adat mérésére alkalmas.

Lementhetem az adataimat a számítógépemre?

Egészségügyi adatai érzékenysége miatt nem ajánljuk ezt. A személyi számítógépek könnyen támadhatók, így legszemélyesebb adatai könnyen rossz kezekbe kerülhetnek.

Milyen további szolgáltatásokat vehetek igénybe és mennyiért?

A féléves jelentések az alapcsomag részei, de kérheti ezeket gyakrabban is (negyedévente vagy havonta). Ennek árát még nem határoztuk meg. A szolgáltatás és a termék kialakításánál igyekeztünk minden olyan funkciót alapáron elérhetővé tenni, amivel a MAP segíthet Önnek egészsége megőrzésében.

Konzultálhatok orvosokkal a MAP csapatából?

Természetesen. Ha úgy látjuk, hogy amennyiben az adatfeldolgozás során vészhelyzetre utaló jel merülne fel, a MAP a nap 24 órájában azonnali segítséget indít. Ez az alapszolgáltatás része. Diszpécserközpontunkat Ön is elérheti, amennyiben kérdése merül fel.

Pontosan mit tartalmaz a MAP orvosi jelentése?

A jelentéseket tapasztalt egészségügyi szakemberek írják: áttekintést adnak általános egészségügyi állapotáról és vitális paraméterei változásairól. Utóbbiakat együttesen részletekbe menően elemzik, hogy személyes rizikófaktorait is felmérhessék. Mindezek alapján életvezetési tanácsokat is megfogalmaznak.

Kikből áll a MAP orvos csapata, és mi a szakterületük?

Általában véve kardiológusok és belgyógyászok, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a vitális paraméterek korrelációinak elemzésében és elsősegélynyújtásban.

Én is orvos vagyok. Csatlakozhatom a MAP csapatához?

A MAP más mellett abban is egyedülálló, hogy az eszköz álal mért adatokat egyénre szabottan dolgozzuk fel, ami szükségessé teszi, hogy minden egyes órát egyedileg kalibráljunk. Ezt háziorvosok végzik egy átfogó vizsgálat keretein belül, amihez folyamatosan várjuk háziorvosok jelentkezését. Amennyiben érdekli a lehetőség, kérjük lépjen velünk kapcsolatba.

Technológia

Pontosan mit mérnek az érzékelők, és milyen adatokat gyűjt a rendszer?

A MAP 5 szenzor segítségével 6 vitális paramétert mér. Az EKG (Einthoven I elvezetés) és a vérnyomást naponta szükség szerinti alkalommal, míg a pulzushullámot, a bőr hőmérsékletét, az elektrodermális aktivitást és a mozgást folyamatos jelleggel.

Mennyire megbízhatók a szenzor által mért értékek? Milyen alapelven működnek?

Az átlagos fitneszkarkötők és okosórák által gyűjtött adatok orvosi célú felhasználásával kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma a mérések pontatlansága és zajossága, azaz a kapott mérési eredmények megbízhatatlansága. A MAP jelfeldolgozási megoldás ezért arra fókuszál, hogy miként lehet a jelentős zajjal terhelt jelekből megbízható mérési eredményeket származtatni.

Ehhez olyan új, speciális jelfeldolgozó algoritmusok megalkotására volt szükség, amelyek képesek a mérési eredmények megfelelő mértékű pontosságát és megbízhatóságát biztosítani, ugyanakkor számítási igényük nem terheli túl az óra és a mobiltelefon kapacitását.
Az általunk kidolgozott jogvédett eljárás többlépéses. A jelalakokhoz adaptívan alkalmazkodik, emellett ún. fuzzy logika segítségével az egyes szenzorok mérési eredményének megbízhatóságát több más szenzor mérési eredménye alapján osztályozza, ami lehetővé teszi azok egészségügyi célú felhasználását.

Mi az adatfeldolgozás pontos menete?

A mért és osztályozott adatokat egyedileg fejlesztett orvosi analitikai rendszer segítségével elemezzük, részben szabályalapú diagnosztikai modellekkel, részben neurális hálón alapuló ún. machine learning algoritmusokkal.

 • Az eszköz folyamatosan méri a vitális értékeket.
 • Az adatokat biztonságos és alacsony fogyasztású Bluetooth kapcsolattal, okostelefonon keresztül továbbítja a szerver felé.
 • Az adatok feldolgozása szabályalapú és neurális algoritmusokkal történik a szerveren.
 • A feldolgozás célja az akut vészhelyzetek diagnosztizálása, az egészségügyi kockázatok azonosítása, illetve a felhasználó egészségi állapotában később bekövetkező változások előrejelzése.
 • A számítógépes feldolgozás mellett szakorvosok elemzik rendszeresen az összegyűjtött adatokat, amik alapján egészségügyi beszámolókat és predikciókat készítenek a felhasználók részére.
 • A rendszer a mérési eredményeket és kockázati elemzéseket a felhasználó és orvosai számára is elérhetővé teszi, jelentősen elősegítve ezzel a diagnosztikai munkát.
 • Amennyiben az adatfeldolgozás során vészhelyzetre utaló jel merülne fel, a MAP a nap 24 órájában azonnali segítséget indít. Krónikus problémák felfedezése esetén javasoljuk orvos felkeresését.

Adatbiztonság

Biztonságban vannak a MAP-nál az adataim?

Egészségügyi állapotára vonatkozó adatai személyes adatok, csak Ön rendelkezhet felettük – ezért mi senkivel nem osztjuk meg őket. A személyes, illetve az egészségügyi adatok feldolgozásánál és tárolásánál a teljes adatbiztonság jegyében a legszigorúbb egyesült államokbeli és Európai Úniós szabályozást vesszük alapul (HIPAA és EU 2016/679).

 

Mi a helyzet az analitikai algoritmus által mintaképzéshez használt adataimmal?

A mesterséges intelligencia kutatási funkciója kizárólag anonimizált adatokat használ, így azok azonosíthatatlanul, személytelen számsorokként kerülnek be a rendszerbe. Minden egyes munkafázisban hangsúlyt helyezünk az Ön adatainak teljes biztonságára – ez magától értetődően közös érdekünk.